Topraklama raporu, uygunluk raporunu verecek olan odaya kayıtlı elektrik mühendislerinden biri tarafından verilmektedir. Topraklama yapılan yapılarla ilgili olarak düzenlenen araştırmalar sonucu elde edilen bulgulara dayanarak hazırlanan topraklama raporu, topraklamanın uygun olup olmadığını belirlemek için yapılmaktadır. Ayrıca topraklama raporu sonrasında yapının topraklama kontrollerinin de her yıl düzenli olarak yapılması gerekmektedir.
Topraklama raporu alınırken belli başlı bazı hususlara dikkat edilmelidir. Topraklama raporu alırken dikkat edilmesi gerekenleri aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür:
- Topraklama raporunun hazırlanması için araştırılan bölge veya yapının direnç seviyesi minimum düzeyde olmalıdır. Direnç yüksekse düşürülmelidir. Bunun için çeşitli kimyasallar kullanılabileceği gibi, iletkenlerle ilgili değişiklikler yapılması da söz konusu olabilir.
- Topraklama raporu öncesinde topraklamada kullanılan cihazlar arasında potansiyel fark bulunmamalıdır. Eğer potansiyel fark söz konusu ise giderilmeli ve rapor sonrasında hazırlanmalıdır.
- Topraklama raporu öncesinde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da topraklama tesisatında kullanılan elektrotların bina temelinin dışına yerleştirilmesidir.
- Topraklama belgesi alınması gereken bölgenin toprağının nemli olması gerekmektedir.
- Topraklama raporu hazırlanırken, tesisatta kullanılan cihazların analiz ve kontrolleri doğru şekilde yapılmalıdır. Cihazlarda herhangi bir problem olduğu takdirde hemen giderilmelidir.
- Topraklama raporu esnasında tesisatta kullanılan kabloların birbirine sarılı veya temas halinde olmamasına özen gösterilmelidir. Bu tip durumlar, farklı değerlerin ortaya çıkmasına sebep olacağından, kabloların direkt olarak elektrotla teması sağlanmalıdır.
- Topraklama raporu alınması için başvuruda bulunan tesisatın olduğu bölgedeki toprak özelliklerine dikkat edilmelidir.
- Topraklama raporu esnasında elektrotlara dikkatsiz şekilde dokunmamak gerekmektedir.
- Yağmurlu ve rüzgarlı havalar söz konusu olduğunda topraklama raporu hazırlamamak daha doğru olacaktır. sakin bir havada hazırlanacak topraklama raporu hem daha güvenli olacak, hem de daha doğru sonuçların elde edilmesini sağlayacaktır.
Son derece önemli olan topraklama konusuna gereken önem verilmediği takdirde, topraklama raporunun alınması da imkansız olacaktır. hem can, hem de mal güvenliğini teminat altına alan topraklamayı doğru şekilde yaptıktan sonra bakımını da düzenli olarak yaptırdığınız takdirde topraklama raporu konusunda da problem yaşamayacaksınızdır. Bu sayede başta TSE olmak üzere topraklama raporu isteyen kurum ve kuruluşlara vermek üzere raporunuzu alabilirsiniz.