0 (216) 606 45 15
Topraklama Nedir? İlk olarak tanımından başlayalım.
Topraklama : Elektrikle çalışan cihazların, işletmedeki jeneratör, trafo, motor, devre kesici, pano, bulaşık makinesi, lamba, priz gibi enaz 50 volt ve üzerinde gerilim altında olan ve tesisteki cihazların aktif olmayan metal kısımlarının bir kablo ilavesiyle birleştirilmesine kısaca topraklama yapılmıştır denir.
Gerilim altında kalan bir bölümden toprağa doğru topraklama kablosu ve topraklama cubuğu sayesinde toprağa geçiş olur. Bu geçiş sırasında temas yüzeyi ve topraklama geçiş direncinin önemi büyüktür. Toprağa geçiş direnci ne kadar küçük olursa toprağa akacak akım o kadar yüksek olur. Bu akım değerinin yüksek olması panodaki devre kesici yani sigortanın hızla devreyi kesmesine yani atmasına yarar. Tersini düşünecek olursak toprağa geçiş direnci büyük olursa akım düşük olur ve sigorta değerine geçmeyecek akım toprağa geçiyorsa sigorta devreyi kesmez. Cihazın metal kısmı gerilim altında kalır ve metal gövdeye dokunduğumuzda akım bizim üzerimizden geçmeye başlar yani elektriğe çarpılırız.
Formülle gösterecek olursak Volt (Gerilim) = Akım(amper) x Direnç (R), gerilim 220 volt , direnç 10 ohm, sigorta da 25 amper olsun.
Akım (I) =220 volt /10 ohm , Akım (I) = 22 Amper olur. Devreden geçen akım 22 amper sigorta 25 amper olduğundan, geçen akım sigorta değerinden küçük olduğundan sigorta deveyi kesmez. Bu yüzden topraklama geçiş direnci oldukça küçük olacak şekilde tesis edilmelidir.
Bir insanın direnç değeri 2000 ohm civarındadır. Önemli olan akımın vucumuzun hangi bölgesinden geçtiğidir. Önemli bir organımız olan kalp üzerinden akım geçmesi hayati tehlikeyi oldukça arttırır.
Toprağa geçen akımın nereye gittiğini hep merak ederiz. Toprağa akan akım kaynağına yani yüksek geirlimden alçak gerilime çevirdiğimiz trafo merkezine trafonun yıldız noktasına gider.